Βρείσκεστε εδώ > Αρχική : Τοποθεσία : Ναός Διός
Ο Ναός του Διός

Ο ναός του Διός στην Ολυμπία ήταν το πιο μνημειώδες κτίριο στην Ολυμπία. Αυτός ο ναός θεωρούνταν υπόδειγμα του δωρικού ρυθμού, χάρη στην καθαρότητα του ύφους του και την υψηλή ποιότητα κατασκευής. Χτισμένος από τον Ήλειο αρχιτέκτονα Λίβωνα, μετά την αναδιοργάνωση του κράτους της Ήλιδας γύρω στα 471 π.Χ., τελείωσε το 456 π.Χ.

Αναπαράσταση του ναού του Δία.

Ήταν ένας δωρικός περίπτερος ναός, ο μεγαλύτερος στην Πελοπόννησο. Είχε έξι κολόνες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές πλευρές. Η κάθε κολόνα είχε ύψος 10,53 μέτρα και 2,25 μέτρα τουλάχιστον διάμετρο. Αν και αυτές ήταν οι βαρύτερες κολόνες στην Ελλάδα, ήταν σχεδιασμένες με αρμονία και συμμετρία. Το ανατολικό και δυτικό αέτωμα έφεραν εκλεπτυσμένες συνθέσεις από παριανό μάρμαρο. Από άποψη τεχνοτροπίας, οι συνθέσεις ανήκουν στον αυστηρό ρυθμό. Και στα δύο αετώματα, ο γλύπτης τοποθέτησε τα αγάλματα κατά μήκος του άξονα των αετωμάτων.

Ερείπια του Ναού του Δία στην Ολυμπία.

Οι μετόπες του πρόναου και του οπισθόναου αναπαριστούν τους Άθλους του Ηρακλή. Το πιο αξιοθαύμαστο έργο τέχνης στο ναό του Διός ήταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, που βρισκόταν στο σηκό, δηλαδή στο κύριο μέρος του ναού όπου τοποθετούνταν το άγαλμα του θεού, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός.

Στατήρας Ήλιδος με απεικόνιση του Δία, προς τιμήν του οποίου τελούνταν οι Ολυμπιάδες. Μέσα 4ου αιώνα π.Χ.  Created by Thanasis Zafeiriou