Βρείσκεστε εδώ > Αρχική : Ιστόρια : Αναβίωση
Αναβίωση

Μόλις ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, στις αρχές του 19ου αιώνα, έγιναν στην Ελλάδα πολλές προσπάθειες για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα, το 1896, με τη συμβολή του Βαρόνου de Coubertin, έγιναν στην Αθήνα, την πρώτη διοργανώτρια πόλη, οι Πρώτοι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Charles Beck για την Ολυμπιάδα του 1896 έγινε η πρώτη ολυμπιακή αφίσα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1838, η Αθήνα επελέγη ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στο 1838 και το 1896, έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να διαμορφωθεί το σχέδιο της πόλης των Αθηνών, σύμφωνα με τις τρέχουσες πολεοδομικές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών πόλεων. Επιφανείς Έλληνες και Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και άνθρωποι των τεχνών προσκλήθηκαν να εργαστούν μ' αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσχερειών και πολιτικών προβλημάτων, αυτές οι απαιτήσεις αναγκαστικά μειώθηκαν, δίνοντας στην Αθήνα τον αναπόφευκτα υβριδικό χαρακτήρα μιας ευρωπαϊκής πόλης στην περιφέρεια, διαμορφωμένης με ξένες αρχές, επιλεκτικά εφαρμοσμένες.

Αναμνηστικό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 σχεδιασμένο από τον Νικηφόρο Λύτρα.

Ωστόσο, όσο το αστικό τοπίο με τον καιρό ωρίμαζε, τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί, ρίζωσαν στο ντόπιο χώμα και, τη δεκαετία του 1890, η ελληνική πρωτεύουσα είχε πάρει -αν και σε μικρή κλίμακα- την οικεία όψη μιας νεοκλασικής πόλης του 19ου αιώνα. Η επιλογή της Αθήνας ήταν μια συμβολική αναγνώριση της προσφοράς της Ελλάδας στο δυτικό πολιτισμό. Πολλοί συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 19ο αιώνα, η κοινωνική δομή των εθνικών κρατών ήταν ιδανική για την αποδοχή της Ολυμπιακής Ιδέας σε ένα καινούργιο -εθνικό- πλαίσιο.

Ο Βαρόνος Pierre de Coubertin, εμπνευστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αθήνα του 19ου αιώνα, αντικατοπτρίζει τις μεταμορφώσεις της ελληνικής κοινωνίας. Έγινε πόλος έλξης για διάφορες ομάδες ανθρώπων. Άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης και κουλτούρας συναντιόνταν στον ίδιο χώρο και έρχονταν αντιμέτωποι με τις νέες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, οι αγρότες της Θεσσαλίας και οι μορφωμένοι μετανάστες από τη δυτική Ευρώπη αναγκάζονταν να συνυπάρχουν στην Αθήνα.

Άποψη της εισόδου του Παναθηναϊκού Σταδίου με το άγαλμα του Γεωργίου Αβέρωφ και την Ακρόπολη στο βάθος.  Created by Thanasis Zafeiriou