Βρείσκεστε εδώ > Αρχική : Ιστόρια : Προϊστορία
Προϊστορία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι λαοί της Μεσοποταμίας είχαν τη δική τους μακρά παράδοση αθλητικών αγώνων, όπως μας δείχνουν τα ανάγλυφα που αναπαριστούν αθλητικές σκηνές και βρίσκονται σκαλισμένα στους τάφους των βασιλέων και των ευγενών τους. Δεν είχαν καθιερώσει, όμως, τακτικές εκδηλώσεις, και, όταν έγινε αυτό, φαίνεται ότι τις παρακολουθούσαν μόνο οι βασιλείς και η ανώτερη τάξη.

Ομοίωμα άρματος από το Μεγάλο Μοναστήρι στη Θεσσαλία. 13ος αι. π.Χ.

Οι Μινωίτες επιδείκνυαν ιδιαίτερη μέριμνα για τη γυμναστική. Τα ταυροκαθάψια και οι πτώσεις έγιναν τα αγαπημένα τους αθλήματα, όπως φανερώνουν οι νωπογραφίες που διακοσμούν τα παλάτια τους. Άλλα μινωϊκά αθλήματα ήταν οι αγώνες στίβου, πάλης και πυγμαχίας. Απ' όσο μπορούμε να ξέρουμε, τέτοιες δραστηριότητες τελούνταν σε τοποθεσίες κοντά στο παλάτι, πιθανόν από μέλη της τάξης των ευγενών. Οι Μυκηναίοι υιοθέτησαν όλα τα μινωϊκά αγωνίσματα και εισήγαγαν τις αρματοδρομίες και άλλα αγωνίσματα στίβου. Οι Μυκηναίοι χρησιμοποιούσαν τα άρματα όχι μόνο για το κυνήγι και στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και για θρησκευτικές και ταφικές τελετές.

Σφραγιδόλιθος από σαρδώνυχα με παράσταση άρματος με δύο άλογα, ηνίοχο και αγωνιστή από το θολωτό τάφο του Βαφειού. 15ος αι. π.Χ.

Τα ομηρικά έπη αποτελούν την πρώτη γραπτή ένδειξη αθλητικών αγώνων στον ελληνικό κόσμο. Στα μεγάλα του έπη, ο Όμηρος παραθέτει ζωηρές περιγραφές των αγώνων που διοργανώθηκαν ως μέρος των ταφικών τελετών για το νεκρό ήρωα Πάτροκλο ή με άλλη αφορμή.

Μυκηναϊκή πήλινη λάρνακα από την Τανάγρα Εικονίζεται τελετές προς τιμήν του νεκρού: πομπή γυναικών, αρματοδρομία και μονομαχία. Α΄ μισό 13ου αιώνα π.Χ.  Created by Thanasis Zafeiriou