Βρείσκεστε εδώ > Αρχική : Ολυμπιακοί Αγώνες : Οργάνωση
Η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί αγώνες, μετά τον 5ο αιώνα π.Χ., τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια, και διαρκούσαν πέντε ημέρες, αν και σημειώνονταν αυξομειώσεις στον αριθμό των ημερών. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών των Αγώνων, αφιερώνονταν θυσίες στους βωμούς των θεών της Ολυμπίας. Από αυτές η πιο μεγαλειώδης ήταν η θυσία εκατό βοδιών στο βωμό του Δία.

Χάλκινη κεφαλή αγάλματος του Δία, του τιμώμενου θεού στο ιερό της Ολυμπίας. Ύστερος 6ος αιώνας π.Χ.

Μια σειρά αθλητικών αγώνων γίνονταν στο Στάδιο, το Ιπποδρόμιο και άλλους χώρους της θέσης, μπροστά σε χιλιάδες θεατές που έρχονταν από όλες τις πόλεις του γνωστού ελληνικού κόσμου.Οι νικητές στεφανώνονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς και απολάμβαναν ιδιαίτερες τιμές από την πατρίδα τους.

Στεφάνι ελιάς, το σύνηθες έπαθλο σε αθλητικούς αγώνες. Δεύτερο μισό 3ου αιώνα π.Χ.

Το έθιμο, γι’ αυτούς που ήθελαν να λάβουν επίσημα μέρος στους αγώνες, επέβαλλε να προπονηθούν στην πατρίδα τους τουλάχιστον δέκα μήνες πριν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι αθλητές έπρεπε να φτάσουν στην Ήλιδα τουλάχιστον ένα μήνα πριν για περαιτέρω προπόνηση.Μία ημέρα πριν τους αγώνες, οι σπονδοφόροι, πολίτες της Ήλιδας που φορούσαν στεφάνια ελιάς και κρατούσαν το ραβδί του κήρυκα στο χέρι, περιόδευαν σε όλες τις ελληνικές πόλεις με σκοπό να απαιτήσουν την εκεχειρία και την κατάπαυση των εχθροπραξιών για τρεις μήνες.

Ο Απόλλωνας κρατά λύρα και κάνει σπονδή. Από το εσωτερικό κύλικας που χρονολογείται περίπου στα 480 π.Χ  Created by Thanasis Zafeiriou