Βρείσκεστε εδώ > Αρχική : Τοποθεσία : Θέση Ιερού
Η θέση του Ιερού

Η Ολυμπία βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα στην περιοχή της Ηλείας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος, όπου βρίσκεται η Ολυμπία, θεωρούνταν το νησί του Πέλοπα, της μυθικής φιγούρας, της οποίας η ζωή συνδεόταν από παράδοση με τη θέση της Ολυμπίας. Κοντά στο σημείο της συμβολής των δυο ποταμών, που ονομάζονται Αλφειός και Κλαδέος ή Κλαδεός, υψώνεται ένας χαμηλός λόφος σκεπασμένος με πεύκα. Το όνομά του είναι Κρόνιο, από τον Κρόνο, τον πατέρα του Δία, και περιβάλλει την επίπεδη περιοχή του ιερού, που ονομαζόταν Άλτη, που σημαίνει δάσος (άλσος) στην ηλειακή διάλεκτο.

Μακέτα του ιερού της Ολυμπίας.

Οι αρχαίοι συγγραφείς μας λένε ότι η Άλτη ήταν γεμάτη ελαιόδεντρα. Οι Έλληνες τιμούσαν το Δία και άλλες θεότητες, σε βωμούς που βρίσκονταν στην Άλτη. Οι θεότητες του Κρόνου, της Ρέας, της Γαίας, του Ιδαίου Ηρακλή λατρεύονταν κι αυτές στην Ολυμπία από παλαιότερους χρόνους. Από τον 6ο αιώνα π.Χ., την Άλτη κοσμούσαν ναοί, περίτεχνοι βωμοί, και αγάλματα. Η Άλτη ήταν το κέντρο όλων των θρησκευ-τικών δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ερείπια του Βουλευτηρίου της Ολυμπίας. Η έναρξη των αγώνων γινόταν με την ορκωμοσία των αθλητών και των κριτών στο Βουλευτήριο.  Created by Thanasis Zafeiriou